Handige apps voor een veilige opkomst

Handige apps voor een veiligere opkomst

Als speltakleiding of activiteit-organisator probeer je (vaak wekelijks) een uitdagende, leuke, gezellige en veilige opkomst neer te zetten. Als leiding wordt je hierin bijgestaan door het team deskundigheidsbevordering (TDB). Ieder jaar worden er trainingen en workshops aangeboden om je de fijne kneepjes van het leidinggeven bij te brengen.

Tijdens de opkomst kan het fijn zijn om wat extra kennis paraat te hebben. In deze nieuwsbrief brengen wij graag twee apps onder de aandacht. Voor alle ongelukjes tijdens de opkomst is de EHBO-app van het Rode Kruis een handig hulpmiddel. In de app vind je alles over wonden, kneuzingen, teken, weersinvloeden en meer. Het kan je helpen om snel te handelen wanneer er iets voorvalt.

Knop ‘EHBO-app voor Android’ https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.rodekruis.android&hl=nl

Knop ‘EHBO-app voor iOS’ https://apps.apple.com/nl/app/ehbo-app/id403206332

Ook buiten de opkomst kunnen er dingen mis gaan. Zo kan het voorkomen dat je als leiding vermoedens hebt dat de thuissituatie van een jeugdlid niet veilig is en dat er sprake is van kindermishandeling. Het kan moeilijk zijn om te bepalen hoe je daar mee om kan gaan. Scouting Regio Zeeland behandeld dit thema ook in een training. Daarnaast kan je gebruik maken van de app ‘Meldcode Kindermishandeling’. Deze app helpt je met behulp van een keuzelijst de goede kant op. Let op; vaak zijn er ook heldere afspraken binnen de vereniging. Zo kan het zijn dat je altijd de hulp van een vertrouwenspersoon of teamleider kan of moet vragen. Weet je niet wat de afspraken binnen jouw groep zijn? Probeer dit dan bespreekbaar te maken binnen de groep. De kans is groot dat andere leidinggevenden dezelfde vraag hebben. Een kleine side-note; de app is ontwikkeld voor beroepskrachten en medewerkers uit de kinderopvang. Het beleid van Scouting is daarmee altijd leidend.

Knop ‘Meldcode Kindermishandeling voor Android’ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.casasolutions.meldcodekm&hl=nl&gl=US

Knop ‘Meldcode Kindermishandeling voor iOS’

https://apps.apple.com/nl/app/meldcode-kindermishandeling/id1441535840