Herdenken met je eigen groep

Ook in 2021 herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Zoals ieder jaar zullen veel Scoutinggroepen dat doen tijdens een lokale herdenking. Door de huidige omstandigheden misschien in aangepaste vorm. Wie en wat we herdenken en waarom dat ook nu nog belangrijk is.

Daarover heeft het team Vrijheid in Herdenken zes activiteiten gemaakt. Ze kunnen je helpen aan deze onderwerpen aandacht te besteden. De activiteiten zijn gericht op de leeftijd 11-18 jaar. Ze combineren aangrijpende interviews met luchtige activiteiten. Verder geven we je handvatten om nog een stapje verder te gaan door met de leden terug te kijken op wat ze hebben beleefd. Samen goed voor een 2-3 uur.

 Programma
Je kunt kiezen uit zes video's met persoonlijke verhalen, zoals die met scout Jasper, die in het leger zat en ging vechten voor vrijheid in Afghanistan. Je kunt ze met je scouts en explorers  bespreken en aan de hand van activiteiten zelf beleven. Het programma zit boordevol leuke activiteiten voor een hele opkomst en thema's om over na te denken. Wil je maar een paar activiteiten doen, dan kan dat natuurlijk ook.

Het programma is te vinden op https://vrijheid.scouting.nl/programma-aanbod/speciaal-programma-2021.
Voor de bevers en de welpen zijn mooie activiteiten te vinden in de activiteitenbank.

Herdenkingschallenge
Ga je aan de slag met deze activiteiten, deel dit dan op social media (#herdenkingschallenge) en plaats een fakkel op de landkaart (https://survey123.arcgis.com/share/388a2c9d9b394e12b81421dcbecbe4d7). Stuur daarna een e-mail via vrijheid@scouting.nl  De eerste inzendingen ontvangen een bijzonder aandenken aan deze herdenkingschallenge.