Update 6: Maatregelen coronavirus met betrekking tot Scouting

Inmiddels hebben een aantal gemeenten toestemming gegeven aan scoutinggroepen om weer fysieke activiteiten te mogen organiseren. De veiligheidsregio geeft aan gemeenten het advies om scouting te scharen onder georganiseerd buiten sporten en
bewegen voor kinderen en jongeren. Bovendien heeft Scouting Nederland samen met andere organisaties een brief gestuurd naar alle gemeenten waarin ze wijzen op het belang van het kunnen sporten en bewegen voor kinderen en jongeren en het feit dat onder andere scouting dat op professionele wijze biedt (zie bijlage).
De gemeenten Veere, Kapelle en Terneuzen hebben toestemming gegeven om met de restricties in het advies van Scouting Nederland weer fysieke activiteiten te organiseren. De gemeente Middelburg heeft inmiddels aan de Gouden Cirkelgroep toestemming gegeven. De meeste groepen moeten eerst informatie verstrekken aan de gemeente over hoe en wanneer ze hun activiteiten gaan organiseren, de manier waarop die informatie aangeleverd moet worden verschilt per gemeente. De gemeente zelf zal je daarover informeren.
Als je nog geen contact hebt gehad met jouw gemeente adviseren we je om dat samen met de andere groepen in jouw regio te doen. Wellicht heb je al een contactpersoon bij de gemeente en anders kan je vragen naar de wethouder sport of het coronateam, wat de meeste gemeentes schijnen te hebben, dat team kan je doorverwijzen.
Wij hopen dat jullie weer snel fysieke activiteiten kunnen gaan organiseren omdat we weten dat veel van jullie leden daar erg aan toe zijn. Ze missen de leiding en willen graag weer leuke activiteiten doen. We denken dat ook kinderen die niet op scouting zitten graag mee zouden willen doen en dat wordt ook door de overheid gestimuleerd. Als groepen het aanbieden van activiteiten in de nieuwe vorm een beetje op rit hebben hopen we dat ze ook van de gelegenheid gebruik kunnen maken om nieuwe leden te werven.

Als je weer activiteiten gaat organiseren zal het niet meevallen om alles zo te organiseren dat de richtlijnen in het advies van SN (zie bijlage) altijd toegepast gaan worden. Wij adviseren je om eerst een goed plan te maken, te beginnen met een korte bijeenkomst te organiseren per speltak, of met een deel van de speltak om de nieuwe regels uit te leggen, weer even bij te praten en dan misschien nog wat spelletjes te doen. Ook de communicatie naar ouders vooraf is erg belangrijk.
De spelcoaches sturen binnenkort een e-mail met spelideeën op 1,5 meter afstand en de beste plaatsen waar je digitale spelideeën kunt vinden.
Het protocol dat het NOC*NSF heeft ontwikkeld met diverse downloads kan jullie wellicht ook helpen. https://nocnsf.nl/sportprotocol

Tijdens aankomende regioraad, op 12 mei, zullen we aandacht besteden aan het organiseren van fysieke activiteiten in de nieuwe stijl en ervaringen en ideeën uitwisselen. We zullen ook iemand van de veiligheidsregio uit te nodigen om de nog grijze gebieden in wat wel en niet mag helder te krijgen. Jullie kunnen alvast vragen indienen opinfo@scoutingzeeland.nl
Als je hulp nodig hebt kan je contact opnemen met je regio-ambassadeur, die kan je verder helpen of je in contact brengen met iemand die je kan helpen. Jullie regio-ambassadeur hoort graag van jullie hoe ver jullie zijn in het krijgen van toestemming en het organiseren van activiteiten in de nieuwe stijl.
Veel succes!
Met vriendelijke groet,
Regiobestuur Scouting Zeeland